Oyun Nasıl Yapılıyor

Oyun Nasıl Yapılıyor

Oyun sektörü şüphesiz eğlence sektörünün önemli bir alt dalı olarak günümüzde kendine sağlam bir yer edinmiştir. Bu doğrultuda oyun yapmakta günümüzde önemli bir iş haline gelmiş ve pek çok yeni mesleğin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Nitekim oyun yapımı bir süreci içermektedir. Önce konseptin belirlenmesi ardından varsa senaryo ve kurgusunun iyice yazılması gerekmektedir. Bütün bunlar halledildikten sonra sıra oyunu tam anlamıyla yapmaya gelir. Bu doğrultuda pek çok aşama işin için girer. Konsept ve senaryo süreci adı üstünde oyunun, eğer varsa, hikayesinin belirlenmesinde büyük bir rol oynar. Oyunun yönetmeni ve senaryo yazarları ortak olarak çalışıp bir konsept belirledikten sonra bu doğrultuda bir senaryo yazılıp güzelce kurgulanır. Ardından ise oyun fiziksel olarak geliştirilmeye başlanır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Kodlama Aşaması

Bu aşama oyun yapımının ilk fiziksel aşamasıdır. Belirlenen oyun motoruyla oyunun kodlama işlemi başlar. Oyun hangi doğrultuda ilerleyecekse o doğrultuda kodlamalar da değişkenlik gösterebilir. Aksiyon odaklı bir oyunla strateji odaklı bir oyun bu doğrultuda farklılık gösterecektir.

Grafik, Animasyon, Bölüm Tasarımı


Oyunun kodlama işlemi ve algoritması hazırlandıktan sonra sıra grafik ve animasyona gelir. Bu noktada ise işler biraz daha ayrıntılı bir hal almaktadır. Çünkü grafik ve animasyon işi biraz pahalı bir iştir. Bu doğrultuda oyun yapımcıları, pek zengin olmadıkları zaman işi genelde basit tutarak piksel grafikler ve minimum animasyonlarla bu sorunu çözmeye çalışırlar. Bağımsız oyun yapımcılarının tercih ettiği bu yöntem zaman zaman büyük oyun firmalarına rakip olabilecek işlerin ortaya çıkmasını bile sağlamaktadır. Fakat burada büyük bir aksiyon oyunu yaptığımızı varsayalım. Öncelikle animasyonları halletmemiz gerekecektir. Bu doğrultuda oyun sektörü içerisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Büyük bütçeli oyunlarda genellikle bu durum aktörler aracılığıyla en yeni animasyon yöntemleri kullanılarak yapılır. Stop Motion benzeri bir yöntemle karakterlerin hareketleri, mimikleri gibi özellikler hazırlanır ve son olarak grafik tasarımına geçilir. Burada belirlenmiş grafik motoru önemlidir. Grafik motoru ne kadar iyiyse grafikler de o kadar iyi olur. Grafikler de hazırlandıktan sonra oyun temel anlamda hazırlanmıştır. Artık tek iş bölüm tasarımıdır. Oyunun geçeceği bölüm veya bölümlerin tasarımı bitirilip testing aşamasına geçilir. Bu aşamada oyunun bug dediğimiz hataları tespit edilir. Bu hatalarından arındırıldıktan sonra ise oyun tam anlamıyla çıkış yapmaya hazırdır.